© All rights reserved.

2008. november 16., vasárnap

Rátaláltam: Jane Austen- Értelem és érzelem


Jucus oldaláról elkalandozva láttam meg, hogy megjelent egy Jane Austen életéről (kissé fűzerezett változatban) szóló könyv, amit épp ő is most olvas. Egyből kedvenc műve, az Értelem és érzelem jutott eszembe. Eddig nem olvastam, de filmen megnéztem már rengetegszer. Épp azon voltam, hogy megrendelem az egyik antikváriumból, amikor is rátaláltam a MEK -nél. :) Így most elektronikus változatban olvasom. Elég furcsa, mindig is jobban szerettem kézbe venni a könyvet, de ez annyira zseniális darab, hogy még így is nagy élvezet olvasni. :)

Tartalma:
"Az Emma és a Büszkeség és balítélet szerzője napjainkban ismét a legolvasottabb, legnépszerűbb írónők közé tartozik, regényei mind élő klasszikusok. A könyv a Dashwood-nővérek, a gyakorlatias Elinor és a szenvedélyesen romantikus Marianne története, akiknek minden vágya, hogy végre megtalálják szívük választottját és révbe érjenek. Az apróbb-nagyobb balfordulatok után a történet végkicsengése pozitív, ám nem lehet kétséges, hogy Austen szerint boldog házasság csakis abban az esetben lehetséges, ha a kapcsolat az értelem és az érzelem elegyén alapul. A regénynek külön vonzerőt kölcsönöz az írónő máig hiteles bölcsessége, szórakoztatóan szatirikus hangja és az a rá jellemző rendkívül finom irónia, mellyel az olvasó elé tárja a látszólag jelentéktelen, ám a szereplők számára mégis monumentális jelentőségű események gazdag szövetét."

Már találtam egy kedvenc idézetet is belőle:
„a természetesség az egyetlen, ami egy csinos lány szellemét is oly vonzóvá teheti, mint a külsejét.”
Annyira igaz!

3 megjegyzés:

Jucus írta...

Elkezdtem én is ezt a könyvet olvasni, de most rábukkantam egy másikra, úgyhogy ezt picit félretettem.
Daniel Keyes - Virágot Algernonnak. Ismered? Annnnnnyira jó!:o)

Luna (V.Fiona) írta...

Valahonnan ismerős a címe, de nem ugrik be honnan! :(
De te ilyen sok könyvet olvasol egyszerre? :)

Luna (V.Fiona) írta...

Most olvastam el a könyvismertetőjét. Ez a rész nagyon igéretessé teszi nekem:
"A regény a fenti keretek közt maradó sci-fi is lehetne, - az író azonban sikeres "műtétet" hajtott végre rajta, szívet ültetett belé, s ettől a regény kitágult és általánosabb jelentést kapott. Először is a szerző a pszichológia professzora - meggyőzően bizonyítja, hogy a puszta intelligencia nem minden, hiába lesz Charlie zseniális, érzelmi-szociológiai vonatkozásban személyisége még sokáig visszamaradt. Továbbá, hogy a gyöngeelméjű is ember, s az, hogy embertársai kinevetik, rossz tréfákat űznek vele, és bolondot csinálnak belőle - méltatlan, aljas, embertelen dolog."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...