© All rights reserved.

2011. április 24., vasárnap

Kindle 3 beszámoló


Megígért, hogy megírom, hogyan is vált be nekem a Kindle 3, milyenek a tapasztalataim, hát most íme. Előzmények: http://vfiona.multiply.com/journal/item/257/257

Szóval egyből az első pozitívum, hogy péntek délután rendeltük az USA-ból, és kedden már itt is volt.

Vámot és az áfát az Amazon állta. 29.650 HUF volt mindennel együtt. (2011.04.-i árfolyamon)

Számítottam rá, hogy nagyon jó lesz, és így is lett. Elvileg egy fehér modellt szerettem volna, de azt csak 3G változatban lehet rendelni. (később olvastam, hogy nagyon könnyen koszolódik, így most már inkább egy Skint szeretnék majd egyszer ) http://www.google.hu/search?hl=hu&q=amazon%20kindle%20skin&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1440&bih=742

Szóval kedden kopogtatott a UPS futára, és nagy izgalommal bontottuk ki a kis dobozkát. A képernyője valóban csodás! Igaz a háttér nem fehér, hanem szürke, de ezt tudtam a youtube-os videókról. Egy élmény olvasni, sztem még jobb is mint a papír könyvet. Én legalábbis valami oknál fogva gyorsabban olvasok vele. 2 nap alatt végeztem egy könyv 50%-val, amire eddig nem volt példa, pedig nem olvastam többet időben mint máskor. A gyári háttérképek szinte megszólalnak, némelyik esküszöm mintha térhatású lenne a csodás árnyalatnak köszönhetően.

Számtalan hack létezik már a géphez, melyek használata garancia vesztéssel jár, így azokat még nem próbáltam. Ezekkel tudása tovább bővíthető. Állítólag mikrofon is van benne, így hangos jegyzeteket is lehet készíteni.

A konvertálással nincs sok gond. Bár engem nem is zavarnak az olyan dolgok, mint a nagy sorköz, vagy sok "levegős" rész. A calibre nevű ingyenes program mellett tettük le a voksunkat, ami részben magyar, és elég logikus működésű. Ami végképp nem megy vele, azt pedig az Amazon ingyenes konvertálja a géphez járó (regisztráció utáni) e-mail címünkön keresztül. Ez utóbbival nekem csak az a bajom, hogy ilyenkor szerzőként az e-mail címünk jelenik meg, ami engem bosszant, lévén elég sok könyv van fen, és a rendezésben zavaró lehet. Ilyenkor feltolom a calibrére a könyvet, átszerkesztem a szerző nevét, és így megy vissza a gépre. A lapozás nagyon gyors, sokszor észre sem veszem, már rutinból nyomom a gombot. Nem okoz több fennakadást a szemnek mint a könyvek lapozása.

Néha sajnos olyankor is megnyomom véletlen, mikor nem akarom. A gépet sokan dicsérik, hogy vékony, könnyű fogni. Nálam ez sajnos hátrány, mivel hosszú, vékony, tragikusan gyöngék az újaim. Így hamarosan beszerzünk egy tokot, hogy kényelmesebb legyen a fogása. (e-bay-on 1000-2000 forintból megvan) Mindennel együtt ez egyedi problémámnak tűnik, és könnyen orvosolható.

Imádom, hogy a betűméret, sorköz, illetve a szavak száma egy sorban állítható, illetve 3 betűtípus között is választhatok. (persze hack-el ezek száma is bővíthető)

Ezeket gyakran használom, állítgatom fényviszonynak, és a szemem fáradtságának megfelelően. Természetesen fektetve is olvashatunk rajta, bár ez csak PDF esetén merül fel nálam, amikor esetleg kicsik a karakterek. (khmm..khmm..)

Minden funkcióját még nem sikerült megismernem. Pl. csak tegnap próbáltuk ki a rajta található 2 játékot, és nem sokkal előtte világosodtam meg, hogyan is lehet előhívni a könyvjelzőt. :) Hiába, nem vagyok egy kütyü mániás.  :)

Sokat segített egy (ahogy ők írják) rajongói fordítás a felhasználói kézikönyvről.

http://www.szemelyesintegracio.hu/letoltesek/186-kindle-felhasznaloi-kezikoenyv-rajongoi-forditas



Ami meglepett, az az, hogy nem lehet mappákon belül mappákat létrehozni. Ez kicsit zavar bevallom. Továbbá az MP3 zenei lejátszását csak indítani és megállítani lehet. Bár, ha belegondolok ez olvasás közbeni zenehallgatásra épp elég. Sajnálatos módon azonban már a hangos könyvvel nagyobb gondom is adódott. Egyszerűen szétdobálja a gépen a "számokat", és mivel mappázni nem tudom, így úszkálnak a hangoskönyv mappában összekeveredve. Igaziból lehetséges, hogy ez is hozzáértésem hiányát árulja csak el, mert nem lehetetlen, hogy nem megfelelő formátumban (mp3) tettem fel őket. Elég gyanús, hogy miért kell egyenként indítani a számokat. Ennek még utána kell néznem, bár addig is tökéles erre a telefon. Az legalább simán elfér a zsebemben is, így mosogatás közben is használható.

Nos ennyi az én tapasztalatom nagy vonalakban. Elég sokan leírták már a véleményüket, nálamnál sokkal hozzáértőbbek is.

Egy kis felsorolás róluk. (elsőként egyből Edenyke topikja, akinek leírását ezúton is köszönöm, hiszen nélküle nem tudtam volna megrendelni :D )

Rendelési leírás lépésről-lépésre, és általános tanácsok tapasztalatok:

http://prohardver.hu/tema/kindle_3_avagy_a_megfizetheto_aru_ebook_olvaso/friss.html

Általános cikkek, és egy Kindle Téka letölthető könyvekkel:

http://kindlevarazs.wordpress.com/

További hasznos oldalak:

http://ekonyvolvaso.blog.hu/2010/09/13/kindle_3

http://kindle3hu.blogspot.com/



Összességében nagyon megszerettük a kütyüt. Így, többes számban, ugyanis emberem is nagyon rászokott. Már látom, hogy kell egy másik példány is. ;)

1 megjegyzés:

Blogger írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...