© All rights reserved.

2010. március 6., szombat

Lébényben jártunk

Lébényben jártunk, és egy kis "szerencsétlen véletlen" folytán alkalmunk nyílt megtekinteni egy csodálatos XIII. századbeli templomot. Még régebben láttam a neten képeket róla, és szerettem volna megtekinteni, mégsem gondoltam volna, hogy ilyen hamar alkalmunk nyílik minderre. Ezért is az idézőjel az első mondatban, mert tulajdonképpen egy vágyam teljesült, ha nem is akkor, és úgy ahogy szerettem volna. Elég késő volt már, és alkonyodott is, de még így is elbűvölt a látvány. Egészen pontosan a Lébényben található Szent Jakab római katolikus templomról van szó.

"A román stílusú templomot a Győr nemzetség építette 1199-1212 között. 1638-ban a jezsuiták megújították. 1862-1865 és 1872-1879 között August Essenwein nürnbergi építész helyreállította.

A román stílusú templomot 1199-1212 között építették, és máig őrzi XIII. század elején nyert formáját. Díszeinek, berendezéseinek többsége viszont a XIX. századi helyreállítás eredménye. A templom háromhajós, bazilikális elrendezésű. A szépen metszett kváderkövekből álló fal nagy, sima felületeit kisméretű, félköríves záródású ablakok és karcsú falpillérek tagolják. Csupán a tornyokon és az apszisokon láthatunk ívsoros párkányokat, amelyek hullámzása némileg oldja a szigorú formarendet. A díszítőkedv a kapukra koncentrálódik, amelyek lépcsőzetes bélletet alkotva törik át a vastag falat. Az épület belső tereit ugyanaz a szellem hatja át, mint a homlokzatokat. Világos, áttekinthető rendben kapcsolódnak egymáshoz az előcsarnok - felette a karzat -, a hajók és a diadalívvel elválasztott szentélyek apszisai. A román stílusú templomot a jezsuiták 1638-ban megújították, 1862-1865 és 1872-1879 között August Essenwein nürnbergi építész állította helyre."


Csodás érzés volt megérinteni egy olyan falat, amelyet az 1200-as évek elején emeltek a mesteremberek. :) Óhatatlanul is eszembe jutott Ken Follett könyve, bár monumentalitását meg sem közelíti, de állíthatom hatása épp oly nagy volt rám. Ha tehetitek, vagy épp arra jártok, jó szívvel ajánlom, tekintsétek meg. Mellesleg maga a község is igen takaros, kedves helységnek tünt. ;)
Most pedig álljon itt pár kép, és link a netről, mivel nálam épp nem volt fényképezőgép.





Ezt a csodás angyalt, és a vízköpőket sajnos a szürkület miatt mi se tudtuk nagyon megcsodálni, csak így a neten lelt fotókról.





A képek, és az idézett szöveg, a következő weboldalakról származnak:
Olvassátok el, további igen érdekes dolgokat, és csodás képeket találtok.

http://szentimre.plebania.hu/templomaink/lebeny.htm
http://wiki.utikonyvem.hu/hu/index.php?title=Szent_Jakab_r%C3%B3mai_katolikus_templom_(L%C3%A9b%C3%A9ny)
http://muvtor.btk.ppke.hu/etalon2/2443.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...